TOIMINTAKERTOMUS vuodelta 2007:

TOIMINTAKERTOMUS vuodelta 2007

HALLINTO

Tornio-Muoniojokiseuran toimintaa johtaa seuran hallitus, johon kuuluu 28 jäsentä. Hallitus kokoontuu vuosittain 2-4 kertaa ja seuran vuosikokous pidetään alkutalvesta vuorovuosin Ruotsissa ja Suomessa. Seuran ruotsinkielinen nimi on Torne-, Lainio- & Muonio-älvars förening.

Seuran puheenjohtaja on Simo Pöyhtäri, varapuheenjohtaja Roland Henriksson, sihteerit Heikki Nousiainen ja Bror-Erland Härmä.

Muut hallituksen jäsenet:
Enontekiö: Reijo Mannela
Muonio: Juha Niemelä
Kolari: Pekka Kivilompolo ja Juha Pieskä
Pello: Kalervo Aska, Paavo Enbuska Jouni Jaako, Heino Juuso, Heikki Nousiainen ja David Rundgren
Ylitornio: Vilppu Lakkapää
Tornio: Seppo Frantti ja Pekka Oinonen
Kiruna: Roland Henriksson, Bo Isovaara ja Paavo Koberg
Pajala: Bertil Aaro, Bengt Niska, Bengt Pekkari, Rudolf Rova, Ingvar Uusitalo ja Bertil Winsa
Övertorneå: Bror-Erland Härmä, Göran Karlenius ja Rune Rautio
Haaparanta: Göte Ylinenjärvi

Taloudenhoitajat: Jussi Sihvo ja Bror-Erland Härmä

Tilintarkastajat: Väinö Enbuska ja Markku Ilmavirta, varalla Esa Virtanen ja Pekka Haarahiltunen sekä Thorvald Pääjärvi ja Ove Rautio, varalla Kenth Alanentalo ja Hans Söderberg.

KOKOUKSET

Seuran vuosikokous pidettiin Pellossa 31.03.2007. Hallitus on kokoontunut kaksi kertaa.

VARSINAINEN TOIMINTA

Toimintavuoden alussa julkaistiin ns. LOHIADRESSI, jolla aloitettiin internetissä julkinen nimien kerääminen Suomen lohipolitiikan muuttamiseksi ja vaelluskalalain saamiseksi. Adressin alulle panijoina olivat Lapin vapaa-ajan kalastajat ry, Pohjois-Pohjanmaan vapaa-ajankalastajapiiri ry, Kainuun vapaa-ajankalastajat ry ja Tornio-Muoniojokiseura ry. Adressin ensimmäinen allekirjoittaja oli maaherra Hannele Pokka ja adressiin kertyi elokuun 2007 loppuun mennessä 22802 nimeä. Lisäksi pantiin toimeen nimien keräys myös paperiadressina, johon kertynyttä nimimäärää ei vielä tiedetä.

Adressi sai suuren julkisen mielenkiinnon ja siitä tuli laaja mediatapahtuma, jonka yhtenä muotona oli lehdistölle annettu tiedote.

Adressi luovutettiin ensimmäisen kerran 14.2 ministeri Korkeaojalle ja lokakuussa uudelle maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle. Tästä tilaisuudesta on jokiseuran puolesta mukana olleen Kalervo Askan raportti.

Toimintavuoden 2007 kohteena on edelleen ollut Suomen ja Ruotsin välinen uusi rajajokisopimus ja siihen liittyvä Tornionjoen kalastussääntö. Puheenjohtaja on ollut mukana asiantuntijana rajajokisopimuksen neuvotteluvaltuuskunnassa, jossa maaherra Hannele Pokka on ollut varapuheenjohtajana. Lisäksi puheenjohtaja on monin eri tavoin ollut yhteydessä useisiin asiaa käsitteleviin viranomaisiin ja yhteisöihin sekä toimittanut tietoa medialle. Oheisena toimintakerto-muksen liitteenä on puheenjohtajan laatima ”päiväkirja” keskeisistä asioista toimintavuodelta 2007 (Kauhallinen vuoden 2007 lohisopasta).

Jokiseuran edustajia on ollut mukana mm. seuraavissa luonnonlohen tilaa käsitelleissä tilaisuuksissa ja seminaareissa:
Puheenjohtaja mukana Pohjoisen perhokalastuspalaverissa Pudasjärvellä helmikuussa
Seppo Frantti ja Pekka Oinonen nelosen TV:ssä huhtikuussa.
Puheenjohtaja mukana kansainvälisessä kalatieseminaarissa toukokuussa Rovaniemellä
Seppo Frantti ja Heino Juuso sekä Roland Henriksson Kattilakoskella vesiparlamentissa toukokuussa. Toukokuussa puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja tapasivat Ruotsin hallituksen asettaman selvitysmies Håkan Larssonin Pajalassa
Jokiseuran järjestämällä Lappean lohikäräjillä oli useita jokiseuran hallituksen jäseniä kesäkuussa.
Kesäkuussa MMM:n kuulemistilaisuus Ruotsin Kukkolassa ja toinen kuulemistilaisuus marraskuussa Torniossa. Puheenjohtaja oli läsnä molemmissa ja esitti painavat kannanotot.
Jokiseuran joulukuussa Pellossa järjestämä tilaisuus, johon myös jokivarren kuntien edustajat oli kutsuttu evästämään lohiasetustyöryhmän lappilaisia jäseniä.

Jokiseura sai keväällä omat erittäin hyvin toimivat kotisivut internetiin (www.tornionjoki.fi/jokiseura) ja tätä kautta seuran toiminnasta on tiedotettu monipuolisesti. Sivuilta löytyvät mm. yhteystiedot, toimintakertomus ja toimintasuunnitelma sekä erilaiset tapahtumat ja tilaisuudet samoin kuin puheenjohtajan oma palsta (Kala-Simon blogi).

Pellon kalakerhon kautta seuralla on myös Internet-yhteys (www.lohi.net), jolla on annettu tietoja seuran toiminnasta ja toimihenkilöistä jo usean vuoden ajan.

Tämän toimintakertomuksen liitteinä ovat seuraavat kirjelmät:
-Puheenjohtajan laatima ”päiväkirja” (Kauhallinen vuoden 2007 lohisopasta)
-Vuosikokouksen julkilausuma 2007
-Lohiadressi ja sen tavoitteet (puheenjohtaja)
-Lehdistötiedote lohiadressista (puheenjohtaja)
-Lohiadressi myös ammattikalastajien asialla (puheenjohtaja)
-Laista pelastus lohelle ja taimenelle (puheenjohtaja)
-Lohi on jokinen luonnonvara (Kalervo aska)
-Lohiasetuksessa vaaditaan paluuta vuosien 1996-1997 tasolle (puheenjohtaja)
-Luonnon lohen puolesta-artikkeli Suomen kuvalehdessä (puheenjohtaja)

TALOUS

Kuluja on toimintavuoden aikana kertynyt vuosikokouksesta ja hallituksen kokouksista, matkakuluista sekä toimistotarvikkeista. Toiminta on rahoitettu pussikampanjatuloilla sekä jäsenmaksuista saaduilla tuloilla sekä kannatusjäsenmaksuilla.

JÄSENISTÖ

Seuralla on oma jäsenluettelo. Jäsenmaksu on 5 euroa (50 kr). Jäsenmaksuja kerätään pääasiassa henkilökohtaisesti. Myös Ottiväline Oy on osallistunut jäsenkorttien myyntiin Pellossa.

Seuran kunniajäseniä ovat Allan Lehto, Seppo Räty ja Hannes Pietikäinen.