: Vuosi 2010

Toimintasuunnitelma vuodelle 2010

1. Seuran päätapahtuma vuonna 2010 on 25-vuotisjuhlan järjestäminen. Vuosijuhla järjestetään ensimmäistä kertaa. Tilaisuudessa palkitaan seuran toiminnassa ansioituneita henkilöitä.

2. Vaelluskalakantojen vahvistaminen

Seuran tärkein tavoite on vaelluskalakantojen elvyttäminen ja vahvistaminen Tornionjoen vesistöalueella. Lohikanta on elpynyt RKTL:n luokituksessa seurattavien lajien luokkaan. Taimen on vastaavasti pudonnut ÄÄRIMMÄISEN UHANALAISEKSI lajiksi.

3. Merialueilla tapahtuva lohenkalastus

Keskeisin tavoite on vaelluskalojen kutuvaelluksen turvaaminen. Lohisaaliiden suhdetta jokeen nouseviin lohiin on helppo seurata nyt, kun RKTL on aloittanut DIDSON -luotaimella lohien laskennan Kattilakoskella. Merellä tapahtuva pyynti tulee mitoittaa luonnonlohien lisääntymisen ehdoilla tapahtuvaksi.

Pyynnin säätelyn voi toteuttaa monella tavalla. Pelkkä aikarajoitus horjuttaa lohikannan geneettistä tasapainoa. Sääntely tulee mitoittaa sellaiseksi, että kalakannat voivat edelleen vahvistua.

4. Suomen ja Ruotsin välinen rajajokisopimus ja siihen liittyvä kalastussääntö

Suomen ja Ruotsin välinen rajajokisopimus ja Tornionjoen kalastusalueen kalastussääntö on maiden parlamenttien käsittelyssä. Rajajokisopimusehdotus ei täytä Jokiseuran tavoitteita. Eniten jokiseura on tyytymätön jokisuun merialueen kalastuksen lisääntymiseen ja todellisten kalaväylien puuttumiseen. Kalaväylät ja rauhoituspiirit tulee määritellä kalastuslain mukaisiksi.

Jokiseura tekee loppuun asti kaiken voitavansa, että jokialueen ja ennen kaikkea kalan edut tulevat paremmin otetuiksi huomioon.

5. Jokiseura osallistuu kalastuslain valmisteluun alueseminaarien ja lausuntojen antamisen muodossa. Yleisesti ottaen yhteyksien pitäminen päättäjiin ja asiantuntijoihin sekä tilaisuuksiin osallistuminen ja kannanottojen ja lausuntojen antaminen ovat toiminnan painopistealueita. Asioista tiedotetaan internetin, lehdistön, radion ja TV:n välityksellä.

6. Lohiseminaarin ja/tai tutustumismatkan järjestäminen.

Omaa lohiseminaaria harkitaan tilanteen edellyttämällä tavalla. Samoin tutustumismatkan järjestämistä merialueelle harkitaan.

7. Jäsenhankinta ja jäsenrekisteri

Pidetään omaa jäsenrekisteriä ja tehostetaan jäsenhankintaa mm. internetin välityksellä.

8. Työryhmä ja varainhankinta

Valitaan työryhmä valmistelemaan seuran toimintaan liittyviä asioita ja varainhankintaa.