Historiaa: Seuran perustaminen

Tornion- ja Muonionjoen luonnonlohen ja taimenen 50-luvulta alkanut surkea tila havahdutti keväällä 1983 kaksi Pellolaista miestä, Heino Juuson ja Heikki Nousiaisen, kutsumaan koolle Pelloon kalastusasioista kiinnostuneita jokivartisia. Usko siihen, että Suomen hallitus ja ruotsalais-suomalainen rajajokikomissio voisivat luonnonlohen pelastaa, oli lopullisesti mennyt. Spontaanisti pystyyn polkaistu kokous valitsi toimikunnnan valmistelemaan seuran tai vastaavan organisaation perustamista vaelluskalakantojen puolustamista varten. Toimikuntaan kuului sekä Ruotsalaisia että Suomalaisia jäseniä ja sen tuli ryhtyä toimenpiteisiin välittömästi. Toimikunta päätti 21.5.1983 perustaa tarkoitusta varten Tornio - Muoniojokiseuran. Lupa seuran rekisteröintiin saatiin syksyllä 1984 ja ensimmäinen virallinen vuosikokous pidettiin tammikuussa 1985.

Seuralla on puheenjohtaja sekä hallitus, johon kuuluu 14 jäsentä jokilaakson suomenpuoleisista kunnista (Tornio, Ylitornio, Pello, Kolari, Muonio ja Enontekiö) sekä 14 jäsentä ruotsinpuoleisista kunnista (Haparanda, Övertorneå, Pajala ja Kiruna). Seuran puheenjohtajana ja toiminnan väsymättömänä primus motorina toimi alusta lähtien toistakymmentä vuotta ansiokkaasti Seppo Räty Pellosta. Vuodesta 1996 alkaen puheenjohtajana on ollut Roland Henriksson Vittangista ja varapuheenjohtajana David Rundgren Pellosta. Vuodesta 2005 alkaen puheenjohtajana on ollut Simo Pöyhtäri Muoniosta ja varapuheenjohtajana Roland Hendriksson Vittangista. Koko seuran historian ajan sihteereinä ovat ansiokkaasti toimineet Heikki Nousiainen Pellosta ja Bror-Erland Härmä Övertorneåsta. Vuodesta 2009 alkaen on puheenjohtajana toiminut Kalervo Aska Pellosta ja vuodesta 2010 alkaen sihteerinä Paavo Enbuska Pellosta. Varapuheenjohtajana jatkaa edelleen Roland Henriksson ja Ruotsin puolen sihteerinä Bror-Erland Härmä.