Jokiseuran julkilausuma 13.2.2010

Tornio-Muoniojokiseura on pannut tyytyväisenä merkille Suomen maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan kannanoton luonnonlohen puolesta. Hänen mielestään Tornion - Muonionjoen poikastuotanto ei ole vielä saavuttanut maksimiaan.

Jokiseura kannustaa ministeri Anttilaa ponnistelemaan kyseisen maksimituotannon saavuttamiseksi.

Tornion - Muonionjoen lohikanta on Itämeren ainoa merkittävä luonnonkanta joka on merkittävällä tavalla palautumassa elinvoimaiseksi. On huomattava, että elpymistä on tapahtunut vasta kolmen lohisukupolven aikana. Kannan elpyminen on lisännyt eri pyyntimuotojen halukkuutta pyynnin lisäämiseen.

Jokiseuran mielestä saaliinjaolle ei pidä rynnätä. Pyytämisessä tulisi noudattaa varovaisuusperiaatetta. Nuorten lohien varhainen merikuolleisuus on edelleen uhkana, sekä m74-oireyhtymän aiheuttama kuolleisuus ennen poikasten kuoriutumista.

Lohen pyytäminen tulisi säätää kaikilla pyyntialueilla luvanvaraiseksi. Tutkijoidenkin vaatima saalisilmoitus tulisi tehdä pakolliseksi.

Meritaimen on määritelty äärimmäisen uhanalaiseksi lajiksi. Jokiseura ehdottaa, että kyseisen kalan saaliiksi ottaminen kielletään siihen asti, kunnes laji on elpynyt riittävästi.